2010. február 21., vasárnap

Én és a Magnum

A kifejezetten jutányos áron kínált belépőjegy, az ismertebb borászatok részvételének következtében megtelt az ELTE Gömb aulája szombat délután. A hely remek helyszínnek bizonyulna komoly kóstolókra is, tágas, jól levegőztethető, és világos. Itt másra volt hangszerelve, de jól látta el feladatát.
A közönség javarészt fiatalokból állt, de természetesen a háromszáz fős  - mindenhol megjelenő - mag is képviseltette magát. Nagy pozitívum volt, hogy kevés ember lőtte túl magát illatokkal, és szalonspicces állapoton túl sem sokan jutottak. Na, de mit is tapasztaltam!? Felsorolásszerűen, és csak pár jellemző szóban a borokról. A konzekvenciákat egy másik írásban próbálom majd megosztani.




Törley Hungária Extra Dry: az út porát jól kimosta, felfrissítette az ízlelőbimbókat, korrekt, de nem emlékezetes

Béres Naparany 2007: friss, zamatos, a végét kesernye árnyalja

Kardos Furmint 2008: mádi pince, zöldes, nyerses hangulatú oxidált bor
Kardos Furmint Selection 2008: az előzőhőz képest cseresebb, és botritysesebb, még rusztikusabb

Etyeki Kúrai Sauvignon blanc 2008: fű, zöldesség, szénsav, nyers sav; ezen már túl kéne lépniük megérzésem szerint

Hernyák Sauvignon blanc 2008: friss, ropogós, jó arányú ivós bor
Hernyák Pinot noir 2008: nagyon szép bor, gyümölcsös, lendületes, egyedül a hordóból jövő nyers íz róható fel neki; visszakóstolva is remek

Rókusfalvy Chardonnay 2008: telt hatású, jó savú, gyümölcsös bor
Rókusfalvy Sauvignon blanc 2008: gyümölcsös, lendületes bor, közepes testtel
Rókusfalvy Pinot noir 2009 (hordóminta): túlérett, lekvárba hajló ízvilág, jó szerkezet

Maurus Sauvignon blanc 2008: arányos, ásványos bor, határozott stílusban
Maurus Tramini 2007: nagyon szép illat, a fajta éppen csak fűszerez, és inkáb friss, primer gyümölcsösség uralja; a szerkezete tömör, kellő beltartalma jól egyensúlyoz a finom, de magas savval; nagyon tetszett
Maurus Ezerjó 2006: egy picit fedett, nehézkess illatt, ami tisztulás után acélossá válik, a bor textúrája pedig szélessé, és vibrálóvá; szép
Maurus Rejtelem 2007: Chardonnay-ból; tömör, de még kusza hatású bor, nekem nem állt össze teljesen; gazdag, szép anyag pedig

Figula Pinot gris 2008: technikai bor, érzelem, és értelem mentesen; fura, hogy ezzel még piacon lehet maradni

Errazuriz Etate Sauvignon blanc 2008: 140 éves chilei birtok, széles szortimenttel, de komolyra tartott borokkal is; technikailag jól megkomponált bor, ami karakteresen hordozza a barrique ízt (annak ellenére, hogy acéltartályos), édességérzettel bír, és jól iható
Errazuriz Max Reserva Sauvignon blanc 2008: francia tölgyekre jellemző bakelitos, égett íz, édes, lomha hatású, de kellően populáris bor
Errazuriz Don Maximiano 2006: csoki, füst, édes, puha tannin, ánizsos, gazdag aromavilágú bor, ami nem hordozza magán a szülőhelye sajátosságait; szépen kidolgozott, de iparos darab
Errazuriz La Cumbre 2006: csúcs syrah, Parkernél 92pont; buja, fűszeres illatú bor, széles aromatikával, ami magába foglalja az édesség érzetét, a puhaságot, a hordó gazdagságát; remek arányú bor, igazi mestermunka; mégis nehezen köthető a termőhelyéhez

B. Crux Sauvignon blanc 2008: argentin bor, friss, jól megkomponált, de jellegtelen bor

Polgár Cuvée barrique 2003: fa, húzós tannin, nyeresesség

Vylyan Ördög 2007: "mákos" hordósság, ami átszövi a kusza, nyers gyümölcsösséget

Gere Tamás és Zsolt Pinot noir 2006: túl a csúcsán, megfáradt, nyers ízű
Gere Tamás és Zsolt Aureus 2006: iható, de nehéz róla bármit is mondani

Malatinszky Noblesse Chardonnay 2007: érett, gazdag, gyümölcsös illat, finom fával körítve, telt, jó egyensúlyú bor, sok réteggel, talán az alkoholja fedi csak picit az ízképet
Malatinszky Pinot Bleu 2006: kellemesen édes, és puha, szépen összesimult bor
Malatinszky Noblesse Cabernet franc 2007: zamatos, a fajtára jellemző gazdagsággal, nem lomha, szépen gördül
Malatinszky Kövesföld 2006: a sorban legkevésbé tetsző, néha bevillan egy kis aldehidesség, a tanninérzet nem sima, hiába az ásvány, és a tiszta gyümölcsösség
Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2006: elegánsabb, mint a 2003-as; a kevesebb tannin alól szépen kikandikál a termőhely, gazdag aromavilág, remek hordóhasználat, a fejlődés ígérete, és bujaság mindenében

Jackfall Grand 2006: gyümölcsös, jól iható, de nem emlékezetes bor
Jackfall Grand 2005: az előzőhöz képest lekvárosabb hangulatú, és kevésbé friss; egy szinttel lejjebb mozog az előzőhöz képest

Gróf Buttler Pinot noir 2007: szamorodnis hangulat, perverz bor, de izgalmas
Gróf Buttler Merlot 2005: gyümölcsös, jól iható bor
Gróf Buttler Bikavér 2005: gazdag, jó szerkezetű bor, remek formában
Gróf Buttler Phantom 2006: hibátlan, nagyon gazdag bor, mélyebb ismeretséghez újabb alkalom kell

Monarchia Borászat Kékfrankos 2006: gyümölcsös, nagyon jó ivású, fajtajelleges bor

Tóth István Bikavér 2005: közepes testű, az öregedés jeleit mutató bor

Kovács Nimród Winery Syrah 2007: izgalmas, buja, egzotikus fűszerességgel teli illat, ízben is hasonlóan gazdag, jól iható; egyedül a tejessége ami árnyalja a képet
Kovács Nimród Winery Pinot noir 2007: töppedt hangulatú, sima, finom felszínű bor, az arányai nem tökéletesek; ennek ellenére izgalmas bor
Kovács Nimród Winery NJK 2006: tartalmas, sűrű anyag, sokrétű aromatika, jó lendületű bor, szépen megkomponált

Királyudvar Sec 2007: gyümölcskoncentrátum, elegancia, termőhely

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,

kinél volt 8-as Sec, mert az Andráséknál csak 7-es volt, ha jól emlékszem?

Üdv, Béla.

Névtelen írta...

Norbi farzsebében mindig van egy teljes Királyudvar szortiment

csite írta...

Javítom! Köszönöm!

Megjegyzés küldése