Oldalak

2009. november 23., hétfő

A sógorok kereskedőházából egy kék zweigelt

A bor termőhelye Burgenland, egészen pontosan Andau, a határ mellett közvetlenül.
A pincészet névadója a Lenz-Moser művelési mód atyja. A művelésmódra jellemző a magasan (1,2m-1,4m) található termőkar, a széles sorköz (3m), az 1,2m-es tőtáv, és hogy kevesebb kötözési munkát igényel. Az egy tőre jutó tenyészterület 4m2 körüli, ami nagyobb terhelési lehetőséget hordoz magában.
Ami érdekeség még a borpincészetről, hogy a Traubisoda védjegy hozzá köthető.
És akkor a borról:


Lenz Moser Prestige Blauer Zweigelt Reserve 2005
A borról nagy mélységekben nem lehet beszélni. Mély bordós, tintás szín, a szélén lila karimával. Glicerinje finom, egyenletes rétegben csorog le a pohár falán. Illata édes-paprikás, túlérett cseresznyés, savanykásan füstös. Az íze sem különbözik nagyon. Kerek, bájos, puha tannin. Észrevétlenül lehet a poharakat utántölteni belőle. Ami egyedüliként ront a képen, az a zelleresség. A 13,5-es alkohol, és egy kis maradékcukor teszi csiszolttá a rövidke utóízt. Korrekt iparos munka, a modern technika kihasználásával. Széles rétegek részére olcsón, és nekik ez hazai.

Vajon, van rá esély, hogy ilyen minőségű, mennyiségű, és árszinvonalú borral a hazai, nagy felvásárlók elárasszák a hazai boltokat? Vagy szép lassan kiszakad a "természetes" ivós bor a hazai termelésből, és majd idővel elárasztanak a külföldi borok?

2 megjegyzés:

Balogh Zoltán írta...

Utánnaolvastam ennek a birtoknak... azért nem semmik a számok:
Alapítva - 1040
Terület - 2400 hektár
Éves termelés - 16 millió palack

ja és ez a bor ha jól láttam akkor 7 euróért megvehető.

csite írta...

Nagyon összeszedett cég! Jó példa arra, hogy összefogással igenis lehet a mezőgazdaságban eredményesen "termelni".

Megjegyzés küldése