Oldalak

2009. november 20., péntek

Rajnai rizlingek sora

A Terroir Club rendezvényén beneveztem a rajnai sorra. Kiváncsi voltam, miként fér meg a két stílus egymás mellett. Mármint a magyar termelésű, érlelésű, és a német, a fajta igazi óhazája. Konklúzió a végén.

Weingut Eymann Riesling Sekt Brut 2007
Finom élesztős illat, karakteres meszes érzettel. A szájban nagyon apró, gyorsan kipukkadó buborékok érződtek (hasonlatként: a régen kitöltött sörben lelhetőek ilyenek), friss, élénk gyümölcsösséggel karöltve, de nem túl mélyen. Szépen elkészített, a funkcióját maximálisan betöltő ital.

Maurer Oszkár Rajnai Rizling 2009 (hordóminta)
Kenyeres, gombás, még nem tiszta illatvilág. Erőteljes savhangsúly, bottrytiszes aromatika, kusza állapotban még. Korai bármit is mondani róla.

Szentesi Pince nadapi Rajnai rizling 2008
Érett gyümölcsös illat, finom hordóból jövő fűszerekkel. A test szinte harapható, húsos érzetű, lédús gyümölcsre asszociál a száj. A sav nem egy vonalban mozog, hanem vibrál, szélesebbre tárja az aromavilágot. Utóíze hihetetlenül hosszú, és tiszta.

Bott Frigyes Rajnai rizling 2008
Zárt, nehezen nyíló illat. Lassan felődve is édesség, és zsírosság jelenik meg. Akárcsak ízben, olyan érzéssel, mint ha a savat burkolnák be. Érződik, hogy benne van, de nem tud elég lendületet vinni a borban jelen állapotában. Talán a túlzott test súlya alól nem tud szabadulni? Az idő előnyére válhat, úgy érzem.

Bott Frigyes Rajnai rizling 2007
Érett illat, melyben a petrolosság már megjelenik. A hordóból jövő aromatika karaktere meghatározó, a sav kerek, lendületes, picit az édes hangulat miatt tompább hatásúnak érződik a bor. Nagyon jól iható.

Légli Ottó Gesztenyés Riesling 2008 (hordóminta)
Elsőre nyers élesztősség, kénes felhők, alattuk érett gyümölcs. Kóstolva karakteres sav, néha soknak is tűnik. Az alkohol édes burka uralkodik még a boron. Nem tudni mi lesz belőle.

Légli Ottó Gesztenyés Riesling 2007
Egy tévés idézettel kifejezve "Ez egy bottrytisbomba!". Gombás, avaros, ázott, de ezek mellett érett illatvilágú a bor. A szájban marcona savak rohannak velünk, szabdalják belsőnket, picit sem hagynak elbambulni. Túlérett, cseres aromák keserítik a kortyot. Mégis van valami vonzó a borban, a zabolátlanság, az őserő, a bottrytis tökéletes leképzése, amiből egy pohárral szívesen kortyol az ember.

Domaine Pierre Frick Riesling Vorbourg Grand Cru 2005
Klasszikusan rizlinges, érett illat. Marcipános, körtés felütéssel. A bor egyensúlya tökélyre csiszolt, élénk, pórózus érzetű savvilág, finom meszességgel.

Domaine Pierre Frick Riesling Steinert Grand Cru 2005
A pince egy másik területről származó bora. Igazi karakteres, minerális különbséget nem éreztem az előző borhoz képest. Ami eltérés a sav/cukor arányból volt (ebben több sav), az e felé borította a mérleg nyelvét. Még frissebb hatású, csiszoltabb vonalú a bor, hihetetlen eleganciával megáldva.

Weingut Eymann Riesling Classic 2008
Kapros, zöldes illat, később szőlős gyümölcsösség. Egyszerű, jó lendületű bor, sallangmentesen, megbízhatóan.

Weingut Eymann Riesling Spatlese Trocken 2007
Karakteres, hűvös fajtajegyes illat. Egyenes vonalú, kerek savgerinc. Nagyon tiszta ízvilág. Az előzőhöz hasonlítva, kicsit mélyebb lenyomatot ad. Utóíze közepesen hosszú.

Weingut Eymann Riesling Auslese Toreye 2004
Petrolos, viaszos illat, túlérett citrusos jegyekkel karöltve. Íze cukorhangsúlyos, és két eltérő síkban mozog a sav, és a cukor. Nem sikerült integrálódniuk egymással.

Észrevételek: A német, elzászi rizlingekben található almasav finomabb érzetű, mint a magyar borokban. A sok évtizednyi tapasztalattal hihetetlen előnyük van. Minden szinten mesterien bánnak az alapanyaggal, tudják mire képes, miként lehet úgy megzabolázni a fajtát, hogy az szerethető, mi több, imádható legyen. A magyar borok hozzájuk képest kócos nebulók, akik keresik a helyüket. A "túlérés", ami mégis magában őrzi az almasavat disszonáns hatású, nehezen kezelhetőnek tűnik általuk. Meglepő kivétel Szentesi bora, amelyben talán nincs is almasav, mégis felveszi a versenyt a legjobbakkal, de teljesen más iskola. Amelyben az érett gyümölcsé a főszerep, és szélesebben tárja elénk a fajtát, és születési helyét.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

hajrá :)
Kató András

Balogh Zoltán írta...

Jó írás. Sok ilyent még :)

A rajnai rizling fantasztikus fajta és szerintem érdemes vele foglalkozni a magyra borvidékeken is. Ha másért nem akkor a fajdadiverzitás kedvéért.

Névtelen írta...

na szépen összejöttünk:)
csak így tovább:)
tom

Névtelen írta...

Jó kis fajta a rajnai!
Kiváncsian várjuk Légli Géza 2009-es szűztermését!

Cső

Szittnyai Zalán

Benikuty írta...

Volt szerencsém Géza említett rajnaijához pénteken a Kistücsökben. Nagy ígéret, annyi bizonyos!

Névtelen írta...

Szép írás! Érdekes sort sejtet! A végén az édes rajnai, hogy viszonyulna egy szintén édes Jurancon-hoz?:)

csite írta...

Nekem a természetesebbsége (de szép szó! van e ilyen?) miatt az a Jurancon amitt ittam eddig, mindenképpen értékesebb.

Névtelen írta...

Kedves Csite!
Szeretnélek meghívni egy zártkörü német rizling kóstolóra. Ha érdekel, kérlek, írd meg az e-mail címed, hogy el tudjam küldeni a meghívót. Nem találom itt a blogon, hogy hol tudok Neked közvetlenül írni. A címem: peter.klingler@riesling.hu.
Üdvözlettel, Peter Klingler

Megjegyzés küldése