Oldalak

2009. november 29., vasárnap

Elmúlt, édes álmok

Szeptember vége óta Tokaj-hegyalját sem kíméli az időjárás. A csapadékban szegény nyári hónapok után még örülhetett a gazdák többsége, hogy a száraz bornak való szőlő egészségesen a pincébe érkezett. Vannak, akik koraibb fajtákból szedtek édes bornak valót. A többség, azonban várt. Ahogy minden évben vár.


Jött is a botrytis képződéshez elengedhetetlen párát képző nedves légtömeg. Aztán jött egy pici jó idő, és újra sötét fellegek, amikből bőséges eső hullott alá. Szinte minden napra jutott belőle. Hiányzott egy szárazabb, melegebb időszak, amikor a fürtök kiszáradhatnak, és leszedethetnek. Szerencsésnek mondható az, akinek maradt olyan szőlője, amiből természetes édes bor készíthető. Megismétlem mégegyszer. Természetes. A természet bőkezűen osztogat, de néha keményen arcul csap. Az esetek többségében áldásnak minősülő gombás fertőzés idén átokként terült szét a borvidéken. Ilyenkor érdemes elgondolkoznia a termelőnek, de leginkább a borisszának. A tokaji édes bor nem a technika diadala, sokkal inkább a természet csodájának palackba zárása, az ember által.

2 megjegyzés:

Balogh Zoltán írta...

Kíméletlen néha az anyatermészet. Idén nekünk is fogcsikorgatós lett az édes álom. November első hetében még úgy döntöttem, hogy kinn hagyunk 500 tőke furmintot és 250 tőke hársot, de egy hét múlva már világossá vált, hogy még egy hetes nedves időt már nem bírna ki a szőlő. Mi 11-én leszedtük a maradékot pontosan ugyanolyan mustfokkal mint két héttel korábban a vastagját. Gyakorlatilag semmi nem történt már novemberben. Idén nálunk sem lesz édesbor.

Néha tűröm és nyelem a gondolataimat amikor valaki frocliz minket, hogy miért csinálunk mi édesbort amikor a száraz az könnyebben iható, jobban eladható, ésatöbbiésatöbbi. Na az ilyen évjárat mint az idei engem arra tanított, hogy amikor az égiek megadják azt az ajándékot, hogy természetes édesbort csinálhatunk akkor csinálunk is. A 2006-2006-2008 évek jól tartottak minket, meg kell becsülni azokat a borokat és örülni kell annak amit idén hagyott a jég :)

csite írta...

Az édes bor szerintem a szőlőművelés eszenciája. Minden cseppje csoda, erőt ad átélni az ilyen csapásokat.

Megjegyzés küldése