Oldalak

2010. június 11., péntek

Weingut von Racknitz, a riesling.hu jóvoltából

Talán még márciusban kaptam egy levelet Peter Klinglertől. Elsőre nem ugrott be ki ő, aztán eszembe jutott, hogy a borwerk.de -t csinálja. Izgalmas kóstolóra invitált, ahol személyesen majd a borász mutatja be a borait. A vulkáni hamu miatti utazási nehézség miatt az esemény egy hónapot csúszott, így május utolsó hétfőjén gyűlt össze a hazai borírók egy csapata és én.


Kilenc tételen keresztül promotálta magát a riesling.hu, ehhez a segítséget a Weingut von Racknitz szolgáltatta a boraival. A borvidékről olvasni lehet itt, a birtokról pedig itt. Ami ezeken nem szerepel, azt Luise Freifrau von Racknitz-Adamstól tudhattuk meg.

Azt például, hogy azért nem bio a borászat, mert vannak évek, amikor szükséges lehet a termés megmentése bionak nem minősülő szerekkel. A termelési filozófia viszont a növénykondicionálásra, a természetes hatóanyagokkal való védekezésre, és a gondos szőlőművelésre épül. Amiben jelentősen eltérnek a Rajna-vidéki termelőktől, az az, hogy amióta átvették a családi birtok igazgatását, azóta a borokhoz nem használnak fajélesztőt. A boraik az átlaghoz képest később lendülnek formába, egy érleltebb stílust akarnak megvalósítani. Ennek egyik eredménye, hogy a közeljövőben már fahordóban is érlelődnek náluk a borok. Tudniillik, eddig csak acéltartályokban tették ezt. A palackokat csavarzárral zárják, de hogy ne érintkezzék a bor műanyaggal, ezért egy ónlap van a kupak belsejében.

Riesling trocken 2008: Abszolút alapbor. Nem is annyira megnyerő. Picit kénfülledt illat, nyersességgel. Amúgy meg primer gyümölcsösség, jelentős savhangsúllyal. Egyszerű, de korrekt.

Riesling trocken von Schieferboden 2008: Érettebb illat, finom buborékok könnyítik a kortyot, amely egy kesernyés vonalon egyensúlyoz. A botrytis itt is árnyat vet, de nem jelentős.

Riesling trocken von Vulkangestein 2008: Vulkanikus talajú dűlők termése. Bájosabb aromák, trópusi gyümölcsösség, vibrálóbb, plasztikusabb savak. Részletgazdagabb, mint az előzőek.

Odernheimer Kloster Disibodenberg 2008: Akárcsak a fentieknél itt is érződik még egyfajta bakelitos nyersesség, ami talán a saját élesztős erjesztés következménye(?) lehet. Grépfrútos, meszes érzetű a korty, kicsi maszatossággal. Szép, de fiatal bor még, de már most stílusos.

Schlossböckelheimer Königsfels 2008: Letisztult, hibátlan illat. Az íz is szép ívű, remek arányokkal bír. Kritika csak a leheletnyi kesernyét illeti, ami néha kikandikál.

Niederhäuser Klamm 2008: Ananász, maracuja illatban, és ízben. Zamatos, szép szabású bor. Az eddigi leggyümölcsösebb. Az alkohol néha édeset villant, de ez csak a kukacoskodás, avagy a tökéletesre törekvés hibájaként róhatom fel magamnak.


Niederhäuser Hermannshöhle 2008: A nap bora a sorból számomra. A leginkább egyben levő, a legstrukturáltabb, tökéletesen ivásra teremtve, sallangoktól mentesen. Gazdag, érett gyümölcsösség. A sav példásan szép ívű, és fényű. Frissesség, és érettség kavalkádja tobzódik az ásványosság között.

Taiser Rotenfels 2008: Kicsit visszafogottabb, mint az előző, de annak testvére. Talán ebben picit karakteresebben jelenik meg a mineralitás, és visszafogottabb a gyümölcs, és talán kisebb íven húz. Más, de ugyanolyan pazar!

Schlossböckelheimer Königsfels 2006: Petrolos, gombás hangulatú illat. Érlelt íz, penge sav, a cukor viszont nem harmonikus eléggé. Nem, mint ha rossz bor lenne, de az ihatósága számomra nem vonzó.

Először is, köszönet Peter Klinglernek, hogy részt vehettem a kóstolón!
Ha össze kéne foglalnom a tapasztaltakat, akkor azt mondanám, hogy egy remek rizlingsor árnyalatait lehetett végigkövetni egy birtokon keresztül. A borok fiatalok voltak, pályájuk elején, de szépen mutatták magukat. Az alapborok egyszerűségével járt egyfajta csiszolatlanság is, de a dűlősökön nyomon követhető volt a német rizlinges vonal. Minden tudatos, tiszta, és egy vonalra felépítve. Ami egyfelől irigylésre méltó, hogy a terület+rajnairizling+készítési mód jól azonosítja őket, és a saját stílusuk megtalálásával már másokká válhatnak. Másfelől ez egy kijelölt pálya, de amint a Luise szavaiból kitűnt, azért ők tapogatnak más felé is, keresik a továbbot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése