Oldalak

2010. március 24., szerda

Ma este, vacsorára

Az úgy volt, hogy tegnap piacoltam, és Józsitól öt érlelt húsdarabbal értem haza.Aztán, mégsem ettük meg, mert nem akartuk kihagyni a nagyobbik gyermeket, aki edzésre indult. Ma viszont rácuppantunk. Déltől tányéron pihent, szobahőn várta a sorsát. Mi is vártunk rá, annyira szépen márványos volt.


Kellően felhergeltek a gasztroblogger ismerősök. Úgymint Toma, Eszter, és Anna. Gyorsan hegesztettem egy salátát, és basmati rizs is terítékre került, mert a kisebbik gyerkőc néha bevegázik.
Öntöttvas serpenyőbe olivaolaj, felhevít (1-gyel kisebb fokozat kellett volna), hátszín megmasszíroz, formáz, és belerak. SssSssssSSSSSsssssssssss. Mennyei illatok, a sült hús szaga.

Két perc mindkét oldalnak, aztán alacsonyabb fokozaton még három perc. Kész is. Kivesz, gyorsan tányérra rak, és lefed. Had térjen észhez, pihenjen csak, amíg felkészülünk a befogadására. Gyerek közben a kiporciózott rizst befalja, fiatalabb sajtot kér a rizsbe, a nagy a salátát tömi. Jájjjjj. Nehéz rávenni őket, várjanak még pár percet. Aztán fedél le, deszkán gyereknek felszeletel, és szétoszt.

Még az ifjabb is bevállal négy-öt falatkát, mert tetszik neki. A nagyobb jóízűen tolja be. Azt mondja édes, puha, leveses. Valóban jól sikerült, szaftos, remek, pirult kéreg, rengeteg nedv, és sós-édes húsíz. Ezt akartuk!


Na, de ilyen ételhez, után, bor is illenék. Furmint legyen az. Gyors lecsapás az első kézre akadóba.

Árvay Hétfürtös Tokaji Furmint 2006: Mély, sárgaarany szín, olajos mozgás. Süt róla a túlérés. Illata hűvös, "hordós", aztán erősen kajszis, pici viasz; rezeda is felsejlik. Szájban virgonc, még a hússal is. Bőséges savkészlet, remek formában, az ilyenből bármennyi elfér. Magas extraktól, és az alkoholtól édes hatású önmagában fogyasztva. A gyerek elsőre belezavarodott, amikor kóstolta. Illatra édeset mondott, első kortyintásra is, és másodszorra mondta csak hogy: fanyar, száraz. Jól kóstol, na! Trópusi gyümölcsösség uralja, de szikáran, mint a nedvét vesztett mangó, ananász. Kicsit kócos is, de mégis tetszik. Egyszerűen jó. A pluszt, most az étel adta, a bor meg csak kísért, alájátszott.

2 megjegyzés:

kádkongató írta...

ejj CSite Úr tisztelet!!
hát tényleg nem nézett ki csúnyán ez a hús, de a múlt idő használata nem csak azért indokolt, mert megettétek. Háát mennyi olajban sütötted ki??
ennyiben lángoscht is süthettél volna :)
Nézd meg a szeletelt húsos képen is hogy nem egyenletes hő érte a húsodat. megrovás. pedig tényleg szépnek nézett ki a husi. főzhetnénk egyszer, miközben iszunk egy jót. májusban remélem találkozunk üdv.

csite írta...

Több technikai hiba is volt a készítés során! Ebből tanul az ember. A hőeloszlás valóban probléma volt pl.

Közös főzés OK, írj egy levelet, aztán összehozzuk.

Megjegyzés küldése