Oldalak

2009. december 16., szerda

Fű helyett

Szerencsére, fut mostanság Légli Géza szekere. Sokat tett érte, és a testvéri árnyékból kibújva keresi saját útját. Nem régóta ismerem őt. Ennek ellenére, meg van az a bizalom iránta, amitől úgy érzem, picit "barátok" lettünk. Hiszek abban, amit tesz! Pedig még a pincéjében sem jártam, de annyi információt kapok tőle, róla, hogy szinte e nélkül is érzem, mi minden történik ott. Jövő évi fogadalmaim egyike, hogy meglátogatom. Biztosan jó lesz majd.
Most egy olyan boráról írok pár sort, amit nagyra tart(anak). Rögtön elárulom, hogy nekem is tetszik. De! Sok lépcsőfok van még felfelé, hogy olyan bor szülessen, mint amilyen ez igazán akar lenni.




Kislaki Bormanufaktúra Szőlősgyöröki Sauvignon Blanc 2008
Világos, sápadt sárgás színű a bor. Illata hűvös hatású, nem túl intenzív. Túlérett citrom, (alkohol)édesség, primer szőlőillat, és leheletnyi szerecsendiós érzet jön szépen sorjában. A szájban szétterül, kicsit zsíros érzetet ad az alkohol, de a finom, szép struktúrával rendelkező savak gyorsan átveszik a hangulatot. Jó szövésű, érlelt stílusú bor, de díszítőelemei végesek. A fajtára jellemző gyümölcsösség sokszor alábukik. Ilyenkor a fanyar, sós jegyek jönnek. Ez a váltakozás uralja a képet. Izgalmat, csak a fehér húsú őszibarackra hajazó, lédús érzet, és kesernyés aromatika hoz. Ez uralja a lecsengést is.

Nem könnyű bor. Főleg, hogy a fogyasztók nagy része, a "zölden" szedett, irányított íz, és illatra hajazó Sauvignon blanc-t ismeri. Kevesek vállalják be az érett gyümölcsre való törekvést. Kommunikálni is nehéz, miért nem zöldes, füves, ázott szénás a bor. Ez a bor kiút azoknak, akik úgy érzik, nem marhaként legelnek továbbiakban ..

Ezúton is köszönöm a bort Gézának, amit a múlt pénteken nyomott a kezembe!

6 megjegyzés:

ringsider írta...

jó írás, okos meglátások!
ez a bor Géza legtöbbre mutató bora...
eddig...:-)

tf1 írta...

Nemrégiben én is belefutottam egy "nem könnyű" S.blancba az egyik helyi termelőnél, amit 22 cukorfokkal szüretelt, kissé már töppedt szemű szőlőből készítettek. A gazda fahordóban érleli(van, akinek bejön, de nekem nagyon nem tetszik)

Névtelen írta...

én is szívesen meglátogatnám jövőre, mert a borai eddig még nem váltották be nálam a nagy hírét. az is igaz h csak nyilvános borkóstolókon kóstoltam őket, ami nem tökéletes terep a teljes elmélyüléshez. korrekt szépp borok voltak mind, de nagy egyediséget nem találtam bennük.
üdv
A

Névtelen írta...

Nekem is főleg nyilvános borkóstolókon volt szerencsém hozzájuk, nálam se tettek különösebben mély benyomást.
Egyszer vendégségben voltam ahol fel volt szolgálva egy jobb újvilági carmanere, egy Bock Cab.Sauv.barrique, meg egy LégliG Merlot.Egyszerűen messziről ez utóbbit volt a legjobb fogyasztani.A másik kettő hiába volt koncntráltbb, hosszabb, gazdagabb is, a Légli G bor a maga egyenes vonalával, tisztaságával, és jól fogyaszthatósággal egyértelműen a jobban tetszett. Nem kell bennük nagy drámai egyediséget keresni, mindennapokra szánt finom borok, remek áron.(a Merlot válogatás mondjuk a tavaszi Zwack openen azért már komolyabb dolog volt)
BD

Névtelen írta...

Légli Géza egy végtelenül szimpatikus ember, de számomra se tett túl mély benyomást. Bár el kell ismerni, hogy a pirosbora fröcssnek kiváló!
másfelöl a pinot noir-ja az ami megfogott bár szerintem még itt is az útkeresés fázisában tart erősen, de sem a 07'-es sem pedig a '08 as SB- ja nem az igazi még.... lehet hogy én is marha vagyok :)

kádkongató írta...

Érdekes bor ez, az biztos!
Eleinte nehezen indult az ismerettségünk, de végül nagyon megkedveltem, és még a sötét albionba is magammal hoztam :) Jól is esett, egy komoly sor felvezetőjeként. Húdekóstolnám már a Géza újborait.. Jókat hallani!

Megjegyzés küldése