Oldalak

2012. október 10., szerda

Nagy @ kabát

Csobánci Bormanufaktúra Chardonnay Experiment Burgund 2010

Ránézek a címkére,
futom a sorokat.
Jobb oldali hasábban:
"Vicard barrique" felirat.

Csavaros a zárás,
kettőezer tízes a bor.
Délcegek a savak,
gördül a korty.
Mégis úgy érzem,
túl nagy a holt
j-á-t-é-k.

Az első Bországgyűlésen találkoztam először Beöthy Jánossal, aki akkor még "von Beöthy" néven került a tudatomba. Zamatos, jóízű borokat kóstoltam nála, amik ígéretes jövőt vetítettek előre. Aztán valamilyen módon a Villa Tolnay-val összefonódott a pince, de gyorsan el is váltak.
Aztán egyszer csak itt van egy bor, amit most kooperációban került a palackba. Csavarzárral. Mert, hogy készült belőle parafás verzió is.
Az illat bódítóan hódítónak is tekinthető. Akácfás, füstös, citrusos, vaníliás, puncsos, poros, virágos kavalkád, jó eséllyel a "Vicard"-hatás alá kerülünk. Sok, de nem bántó. Alkalmanként tolerálható. Lehet akár egy erős keret is a tartalom körül.
Az aroma is ígéretesen indul, felüt a metsző savasság érzete, ami erősen poros érzetű, nyerses savat vetít elém, a fa tanninja sem tudja lekerekíteni. Mellette tropikális, túlérettségből jövő íz jegyek -> több tétel házasítására utal. A hordó fűszeressége gyorsan letöri a bor virgoncságát, nincs mire támaszkodnia, a bor szövésre ritka, mint a lottó ötös. Pikk-pakk távozik a szájból az íze, amit hátrahagy, az is kenyeres kesernye, s a hordó lehelete.



5 megjegyzés:

Feri írta...

Csaó! :)

csite írta...

Szia!

Névtelen írta...

"Mellette tropikális, túlérettségből jövő íz jegyek -> több tétel házasítására utal"
egy tétel volt.
András

csite írta...

Köszönöm!

Érzetre nem tűnt "homogénnek", azóta kóstoltam még kétszer is. Mindig azt éreztem (más is érezte), hogy két távoli érési pont találkozik a borban.

Névtelen írta...

ha más is érezte, akkor biztos úgy volt :)
mindegy, neked a bor sem tetszett, szerintem meg 10-es burgundikkal együttkóstolva is állja a helyét, régóta nem kóstoltam ilyen jó magyar chardonnayt
persze mindeki azt iszik amit akar

Megjegyzés küldése