Oldalak

2009. december 8., kedd

Óvörös(ke)





Ajándékba kaptam a bort. Tudták, hogy szeretem. Gondolták, hoznak "valami" jobbat. Sörösök, na! Meg a borban sem mélyedtek el nagyon. Semmi gond sincs ezzel. Magamtól nehezen nyúlnék ma már ezért a palackért. Elég a vendégségekben megszerzett benyomás. Még ha "Magyarország kedvenc borászata" cím birtokosa is a vállalkozás. Amikor még ebben a kategóriában lubickoltam, akkor is valamiért a kimúlt Egervin Debrői Cuvée-jét ittam. Boldog idők.
A bor kifejezetten olcsónak számít ma. 605 Ft-ért elhozható az online boltból, ahol a hátcímke tartalma teljes terjedelmében olvasható.




Varga Pincészet Balatoni Óvörös Barrique Cuvée 2007
Világos bordó színű, áttetsző bor, lilás árnyalatokkal. A pohár falánál, a bor felszínére apró buborékocskák úsznak fel. Ha elmozdítjuk a bort, a helyén habocskák maradnak vissza. Talán letöltéskor kapott egy kis széndioxidot, hogy életet leheljen a borba? Jó ötlet volt! Jajj, az illatot majdnem kihagytam. Nem véletlenül. Ugyanis alig írható róla valami. Talán pici rózsabors, meggylé, porosság, de ezekért mélyen kell orrba szívni. Az íz sem okoz csalódást az illatok után! Az elején még próbál örömet okozni, pici savérzet, puha tannin, cseresznyebefőttes hangulat, fanyarság, és huss. Mint, ha nem is lett volna semmi a szánkban. Utóízről, mint olyanról nem lehet beszélni, a hátcímke ellenére. Inkább egy kellemetlen poros üresség, enyhén kiszáradt száj marad.

Érdekes látni, hogy mennyire a tömegek ízlésére csiszolt a bor. A bor fórumán szinte csak magasztaló dícséretek hangzanak el. Tapasztalásom szerint is jól pozícionált termék, amely a törvény által megengedett módon készült "tökéletesre". A természetessék sajnos hiányzik a borból, de a fogyasztók nagy többsége befogadni kíván, és nem tanulni. 
Ajánlom meghallgatásra a Radio Café "Késői Szüret" műsorát, ahol a pincészet vezetőivel hallható beszélgetés. Főleg, a harmadik blokkot, ami 7:30-nál nálam kiveri a biztosítékot.
Egy gyors számolgatás a beszélgetésből:

6000 tőke / hektár
60-70 mázsa / hektár (legyen 6.500 kg)
650.000 Ft művelési költség / hektár (-150.000 Ft támogatás / hektár)
lékinyerés legyen csak 70%-os, azaz 6.500 × 0,7 = 4.550 liter
~10% veszteség után marad 4.000 liter
500.000 Ft / 4.000 liter = 125 Ft / liter, a minőségi csúcs (elhangzik a prémium szó is többször)
Erre, rájönnek a költségek, mint munkabér, csomagolás, marketing, tőkeképzés, ...

Amire forgalmazóhoz kerül megháromszorozódhat az ára, a többi a kereskedő haszna.
Ez tisztességes bevétel, és a technológia biztonságnak köszönhetően kiszámítható.


Az egészből csak egy dolog hiányzik nekem. A szőlő és az ember igaz kapcsolata. Amitől a bor az lett, ami; egy kultúrákhoz köthető ital.

30 megjegyzés:

lorien írta...

Hehh, ez tényleg durva.
Ez a könnyű, illatos bor 130 mázsa/ha terhelésű területről jött le. Meg is látszik rajta, ez a bor teljesen korrekt szájbanm, ízben...
Az aranymetszésben nem szolgáljuk ki a fogyasztót ...

Hát tényleg. Az igényes borfogyasztót semmiképp.
Amúgy a hétvégén most nagyobb vendégség volt nálunk, sok -számomra- ismeretlen ember (vagy olyan, aki ritkán jár nálunk) is jött, ha már jöttek, hoztak bort a házigazdának. Nem mondom meg, miket, de ezek között az ostoros bikavér csúcsbornak számított.

Balogh Zoltán írta...

Nem tudom, hogy nevetséges avagy szánalmas, ahogy a Varga pincészet tulajdonosai minden alkalommal kifarolnak a felvetés és kritika elől, hogy mi lenne ha abból a 250 hektárból mondjuk 10 hektáron megpróbálnának úgy bort csinálni ahogy azt kell.

Az fix, hogy orbitális kamu, hogy ők őszinték lennének a fogyasztókhoz. A fészkes fenéket azok. Egyértelműen ámítják a közönséget azzal, hogy nincs komolyabb minőség.

8.5 millió palackból nem képesek 1000 palack őszinte, tisztességes, vállalható és szőlészetileg kompromisszum mentes bort összehozni.

csite írta...

Két eset lehet.
Ennyire profin üzemeltetik a gyárat, és maximális kapitalisták.
Avagy tényleg nem érzik azt, hogy a lehetőségeikkel magasabbra juthatnának.
Én az előbbire tippelek.
Ha belegondolunk, mennyivel kevesebb gond van egy olcsóbb bor eladásával .. Nem kell hozzá sokat adni az emberből. Ez a korunkra jellemző magatartás leginkább.

Balogh Zoltán írta...

Az fix, hogy a saját maguk által épített könnyű pályán futják az örömköreiket és egészen biztosan nem fűlik a foguk ahhoz, hogy a komolyabb minőségű kategóriában is megmérettessenek mert ott bizony könnyűnek találtatnának.

Abban tökéletesen egyet értek veled, hogy a Varga pincészet tökéletesen illeszkedik a bulvármédiát és lidlmájkrémet zabáló, igénytelen tömeg ízléséhez.

Amúgy az nem is baj, hogy ők az alsó polcos kaliberben utaznak, a fő baj az az velük, hogy a sűrítményezősdivel és a törvény szavának legtágabb értelmezésével a technológia adta lehetőségeket a legszélsőségesebben (ebben is ők a rekorderek) kihasználásával ők is felelősek az alázóan alacsony szőlőfelvásárlási árakért és így hosszú távon a magyar szőlőtermelés lassú de kínkeserves pusztulásáért.

Pont a Varga pincészetnek lenne lehetősége azt paradigmaváltást végigvinni ami a magyar bor túlélésének az egyetlen kulcsa... azt, hogy csak szőlőből, segédanyagok nélkül tisztességes, őszinte és megfizethető jó magyar bort lehessen kapni a magyar boltokban.

tf1 írta...

Profi kapitalisták, és jól is csinálják. Azért profik. Kiszolgálják az átlagfogyasztó átlag igényeit. És ez jól profitál.

Balogh Zoltán írta...

... és az, hogy valamire igény van az azt jelenti, hogy azt az igényt ki is kell elégiteni? Bármi áron? Ugyanezen logika alapján tapsikolnunk kellene a fogyasztói társadalom minden gyomorforgató, erkölcszüllesztő a világot, természetet mocsokba taszító hulladékának? Legyen hálivúd a mozi netovábbja, britniszpírz a zene csúcsa? Szolgáljuk ki szervilisen az tömegizlést?

Az egyediség, minőség, diverzitás, tisztaság, környezetkímélés, szépség, tartalom mind mehet a kukába azért mert a tömegizlést kiszolgálni ipari mértékben csak ipari módszerekkel előállítot egyenganaj tudnak a mammont és csakis az azt szem előtt tartó vállalatok?

Ez lenne a szép, új világ? Tudod mit Feri, nekem ebből nem kell és kénytelen kelletlen eszembe jutnak Babits sorai a Jónás könyvéből, hogy "Én inkább ültem volna itt a pusztán, sorvadva, mint ma, gyökéren és sáskán. De böjt s jámborság néked mint a pélva, mert vétkesek közt cinkos aki néma."

csite írta...

tf1
Pont az a baj, hogy ezzel a termelési móddal téged nem hagynak tisztességesen megélni.

tf1 írta...

Én nem így veszem észre

Balogh Zoltán írta...

Feri, neked mi a véleményed?

tf1 írta...

Miről? A bort májusban kóstoltam, de nem volt nagy élmény. A "futottak még" kategóriába talán belefér, se hibáját, se említésre való erényét nem vettem észre. Tucatáru.

Balogh Zoltán írta...

A jelenségről, termelési módról, stílusról, felelőségről.

Te tényleg nem hiszed, hogy az ilyen pancsoló cégek azok akiknek az elképseztően alacsony felvásárlási árakat köszönhetjük? Szerinted el szabad menni a jelenség mellett egy vállvonással?

tf1 írta...

Mint ahogy már régebben is, most is azt állítom, hogy a baj nem a "borpancsolóknál" van, hanem a fogyasztóknál. A hazai borfogyasztási szokás nem azért van a béka feneke alatt, mert pancsolják a bort, hanem azért pancsolnak, mert a pancsra van igény. Ok-okozat. Ugyanez elmondható bármilyen más termékre, nemcsak a borra, a hazai fogyasztó nem a minőséget, hanem az olcsót keresi még akkor is, ha az olcsó egyben silány is. És amire igény van, arra mindig lesz olyan, aki ezt kielégíti és jól keres vele, erre mondom én, hogy igaza van. Vargáék csak kicsi pont pl. Kínához képest. Nem tetszik a jelenség, ha a véleményemre vagy kíváncsi. De nem sokat tudsz tenni ellene, a tömeget nem tudod megváltoztatni(max. a közvetlen környezetedre lehetsz befolyással), illetve kiszolgálod azt a kevés fogyasztót, akik a magasabb minőséget keresik.

csite írta...

Van abban igazság amit mondasz Feri! De! A szomorú, hogy az állami szervek asszisztálnak a népbutításhoz.

tf1 írta...

Igaz. Mit lehet csinálni. Pl. olyan szabályokat hozni mint a pálinkánál. (ne lehessen bornak nevezni az olyan italt, amiben adalékanyag van, illetve legyen a címkén feltüntetve a felhasznált adalékanyag). Csak az a baj, hogy ettől a barack ízű szeszesitalnak óriási forgalma van a valódi barackpálinka helyett
Reklám? Ugyan. Mindig is ellene voltam annak a központi marketingnek, ami most is folyik. Melyik bort és hogyan reklámozzák? Megy a tv-ben a borkultusz, amit állítólag a befolyó(most már) 5 és 10 forintokból készítenek. Lesz-e egyáltalán említve az alföld(mint legnagyobb befizető) és az alföldi bor? Ha lesz, akkor hogyan?

Benikuty írta...

Az alföldiek sűrű forintjait a sztárborászok élvezik, akik, ha erről a borvidékről esik szó, gúnyosan húzogatják a szájukat. tf1, a pénzetek kell, a szagotok nem.
A Varga boraival pedig le lehetne engem szoktatni az ivásról:)

fiatalborivó írta...

Teljesen egyetértek azokkal akik azt mondták hogy a Varga borok nem prémiumkategóriások. Ezzel kapcsolatosan megjegyezném hogy nem is kell hogy azok legyenek. Mi lenne ha minden borász 15000 ftos borokat állítana elő? Viszont az is biztos hogy nem is olyanok a boraik mint a koccintós meg a dankó meg a félédes merlot 360 ftért az egyik kiskereskedelmi lánc szórólapjának közepén. Varga bort pár száz forinttal drágábbért lehet venni és klasszisokkal jobb mint a félédes merlot meg a 250ftos bikavér. Ha a fogyasztókat abból a kategóriából átcsábítják magukhoz pont az alacsony áraik miatt megfelelő minőséggel akkor többet tesznek akármilyen marketingprogramnál és reklámkapánynál. Mert onnét akkor megint lehet eggyel feljebb lépni kis léptekkel, idővel...

Balogh Zoltán írta...

Feri, tökéletesen igazad van, hogy a fogyasztók igénylik a hulladékot és ez kihagyhatatlan tényező a problémában. Mondjuk, szerintem az igény és a kínálat egymást katalizálja és kéz a kézben merül egyre mélyebbre.

A másik pedig az, hogy pusztán azért mert van igény valami mocsokra attól még nem kell azt kihasználni. Kokainra is van igény, de ezt az igényt kiszolgálni például bűncselekmény.

A lényeg az az, hogy nem kell szerintem besorolni a hulladékgyártásba pusztán azért mert van rá igény és mert nagy biznisz. Valahol itt van a lényeg, hogy eladjuk-e a lelkünket avagy sem.

csite írta...

Benikuty: ez a pénzes duma nem igazán állja meg a helyét ..

fiatalborivó: világos, hogy jó a szegmens, az ár amit kitűztek, csak ennyi pénzért beleférhetne a tisztább, igazabb bor is.

Kötelezővé tenném minden forgalomba került bor analízisét polcról levéve is. Legyen ez beleépítve a forgalmi árba, természetesen a forgalomba kerülő mennyiséggel arányosan.

tf1 írta...

Zoli
A kokainos hasonlatod durva csúsztatás, és persze, hogy nem kötelező gagyit csinálni, de ettől még jó üzlet és akinek ez kell persze, hogy csinálja

Csite
Az a pénzes duma nagyon is megállja a helyét. Ez van.

Benikuty írta...

Csite, ha így gondolod, nem értettél meg, Feri viszont nagyon is. Bocs, de ebből is kitűnik, ki is a tokaji, ki pedig az alföldi szőlősgazda:(

Balogh Zoltán írta...

Feri,

Tudtam, hogy ebbe bele fogsz kötni. A példám semmi másról nem szól mint arról, hogy nem kell és nem is szabad minden igényt kielégíteni. Azért mert vannak olyan igények amiket kiszolgálni erkölcstelen vagy szélsőséges esetben pedig törvénytelen is lehet. De szerintem ezt te is pontosan olyan jól tudod mint én.

Furcsa, hogy te aki pontosan tudod, hogy milyen munka van a szőlőtermeléssel nem akarod elfogadni, hogy a sűrítményezéssel pancsoló gazdaságok miatt alázóan alacsony a borszőlő felvásárlási ára.

tf1 írta...

Nem elfogadás, hanem tehetetlenség

csite írta...

Feri

A tehetetlenség, a nem akarásból, és a közös felelősségtudat hiányából fakad.
Az ügyesek, meg jól kihasználják a helyzetet.

Pl. lásd, az OBI - vagy mi az aktuális neve -, megreformálásáért sem képes összefogni legalább öt neves magyar borász, és komoly kritikát nyilvánosan megfogalmazni.

Balogh Zoltán írta...

Miért lennél tehetetlen? A szólásszabadság komoly eszköz, ne becsüld le. Az, hogy nem megyünk el a jelenség mellett vállvetve és ahol lehet felemeljük a szavunkat az már maga az egyik lehetőség.

tf1 írta...

Az összefogás valóban hiányzik, a széthúzás nem, én pedig gyenge úszó vagyok az erős árral szemben.
Amúgy meg ellenőriztek már engem fináncok a 2szólásszabadságom" miatt...
Vargáékra visszatérve pedig a "hamisítást" mint tevékenység emlegetését kissé erősnek tartom, mert nem látunk a színfalak mögé. Viszont az üzleti sikereik meg tények

csite írta...

Senki nem beszél hamisításról! Nem is feltételezem ezt! Én azt mondom, túl laza a törvény gyeplője, és ők jól kihasználják ezt, emiatt tönkretéve sok tisztességes gazdát.

Amíg nem lesz összefogás, addig lehet itt egyedileg kiabálni :(

tf1 írta...

A széthúzással kapcsolatban még meg kell említenem, hogy nemrég még a helyi hegyközségből is kiléptem, annyira visszataszítónak találtam az ott folyó mutyizást(pl. pályázatok. Haveroknak leosztják, aki nem haver, annak coki) Ha pedig valaki felszólal ez ellen(én), azt keményen marják.

tf1 írta...

Igaz, pancsolás volt említve, bár ahogy Zolit ismerem, ő szerinte még a törvényes mustjavítás is pancsolás :)

csite írta...

Fura, pl. a pályázatosdi is. Az egész ország asszisztál hozzá, ebben pl. sokan érintettek. Valahogy elfogadtuk, ez így működik.

Magam sem tartom túlzottan jó módszernek a mustjavítás engedélyezését. Amikor az esetek nagy részében a termelési kultúra eredményezhetné a szükségesen érett szőlőt.

Balogh Zoltán írta...

Jól mondod Feri, én bizony pancsolásnak tartom a must cukrozását és sűrítményezését. Ahogy pancsolásnak tartok minden olyan módszert ami az áldozatos, kockázatos és kemény szőlőmunka helyett az alapanyag tuningolásával ér el látszatminőséget.

Igen, egyértelműen az a véleményem, hogy ameddig az olcsó sűrítménnyel fel lehet hozni egy gyenge mustot 18-19 mustfokra addig a varga féle nagygazdaságoknak nem lesz érdeke megfizetni a természetesen elért magasabb minőséget.

Ez a lényeg kedves Ferenc, ez és csakis ez. Amikor hallod és látod az alázóan alacsony felvásárlási árakat akkor jusson az eszedbe, hogy ennek az egyik oka pontosan az, hogy a felvásárló hülye lenne a minőségért pénzt adni amikor a törvény lehetővé teszi, hogy olcsóbban is elérje a kívánt cukorfokot.

A mustjavítást persze lehetne és kell is engedni, de nem ebben a szabadrablós rendszerben, hanem évjáratonként meghatározott mértékben, hegyközségenként és ellenőrzött keretekben.

Nonszens, komolyan mondom, hogy nevetséges nonszensz, hogy elvileg azért van a törvényben engedélyezve a mustjavítás mert Magyarország északi bortermelő ország és néha nem érik meg a szőlő...de aki azt mondja, hogy 2006-2009 években nem volt elég napsütés és elég meleg a természetes éréshez az simán hülye. Akkor meg miért kell ilyen években is engedni a mustjavítást (panocslást)???

Feri, nem hiszem el, hogy téged ez nem zavar.

Megjegyzés küldése